maanantai 23. huhtikuuta 2018

Hermoja

Hermoja. Niitä on koeteltu ja niitä tarvisi. Oli aika oletettua, että tässä vaiheessa alkaa tulemaan asioita eteen, jotka hermoja koettelevat, mutta että ne ovat näin vahvasti läsnä jo ennen ensimmäisen sisustustyön aloitusta on valitettavaa. Mikä sitten hermoja koettelee;

1) Vääntö grynderin kanssa

Grynderin kanssa on kaikki sujunut aika mukavasti tähän asti. Nyt sitten on vino-pino asioita ilmassa ja osa ollut siellä jo aivan liian pitkään. Lähinnä epäselvyydet koskevat urakkarajoja (yllätys-yllätys). 
Sopimuksemme ei siis ole tarpeeksi tarkka. Meille vakuuteltiin tarjousvaiheessa, että ei ole syytä viedä sitä millitasoon, koska asiat kyllä sisältyvät hintoihin ja kaikkea ei vielä voi arkkitehtikuvista tietää - ja tämä on toki totta. Mutta nyt siellä on kymmenkunta asiaa avoinna, joista vain pari voimme hyväksyä suoraan. Voimme hyväksyä selvät lisätyöt, jotka on sovittu etukäteen ja esimerkiksi talvirakentamiseen liittyvät lisäkulut. Mutta on lisätöitä, joista on epäselvyyksiä - esimerkiksi kevytväliseinä portaisiin, pyysimme siitä useasti hintaa etukäteen sitä saamatta ja työ oli kuitenkin nyt tehty. Useassa kohdassa meiltä on myös laskutettu kaikki mitä taloon on lisätty, mutta ei hyvitetä mitä on otettu pois tai missä on poikettu. Lisälaskuja on alettu lähettämään jokaisesta mutterista ja kun sanomme sitten siihen, että antaa sitten vastaavasti tulla hyvityshinta sille että ette ole käyttäneet arkkitehti/rakennekuvien mukaisia anturamuotteja, vaan käyttäneet puumuotteja, niin vastauksia ei tule. Sopimuksessa olemme toki sitoutuneet maksamaan lisää, jos rakennekuvat tuovat lisäkulua ja osin ovat tuoneetkin, mutta tämän tien on kuljettava molempiin suuntiin.

Taas toistuu sama kuvio kuin viime talossa, rakentaminen sujuu (ja tietty erinomaista että näin on), mutta projektin -ja asiakassuhteen hallinta ei ole tyydyttävällä tasolla. Yhteydenpito on todella siirappista ja on tällä jo pieni vaikutus työmaan sujuvuuteen.

2) Terassi

Terassin tilanne on ollut jumissa jo pitkään. Kaatojen kanssa on väännetty ja nyt kun se saatiin kuntoon, niin suurin ongelma on tullut terassivesien ulosheittäjistä. Emme halua, että terassin ulkonäköä tulee pilaamaan kymmenkunta ulosheittäjää, jotka törröttävät maskin läpi. Joten haluamme vetää kaivot terassin ontelolaattojen läpi sen sijaan, mutta tämän suunnittelu ja toteutus on hidasta. Tämä taas vaikuttaa siihen milloin saadaan valut eteenpäin jne jne

3) Aikataulutus

Aikataulut huutaa hoosiannaa, varasin sisutustöille tekijöitä todella paljon etukäteen. Nyt kun IV kanavat tekevät parin viikon viiveen, on melkein kaikkea muutakin siirrettävä parilla viikolla eteenpäin ja tämä ei ole mitenkään yksinkertaista, kun tekijöillä on täydet kalenterit.

Sähkökaapelointia tehdään parin viikon päästä, tämän jälkeen voidaan laittaa levyt paikoilleen ja aloittaa tasoitukset. Lisäksi edelleen odotellaan sitä yhtä ikkunaa tehtaalta saapuvaksi.


4) Pihavarasto

Ei mennyt putkeen tämäkään, kaava ja kaupungin erillisohje sinällään mahdollistaa varaston rakentamisen aika vapaasti. Mutta asia ei ole näin yksiselitteistä, kun kyseessä on rakennusvaihe. Joten meillä on haastavaa saada nyt varasto paikoilleen ajoissa, kun haluaisimme sen paikoilleen jo rakennusaikana.

Mutta tässä ei voi kun mennä asia kerrallaan eteenpäin, helpottaa kun saisi sisustustyöt oikeasti käyntiin ja grynderin kanssa jonkun tolkun tilanteeseen.

1 kommentti:

  1. Tsemppiä projektiin ja ongelmiin! Toivotaan että kaikki kääntyy parhain päin, eikä viivytyksiä enää tule ja saatte grynderin kanssa hommat sujumaan :)

    VastaaPoista