maanantai 14. elokuuta 2017

Elokuun puhdetöitä

Tässä taas voisi vähän kuulumisia päivittää, olemme saaneet asioita sieltä täältä eteenpäin, mutta kyllähän tämä taas sellainen palapeli on. Välillä turhauttaa, mutta toisaalta mukavaa puuhastelua, mutta puhdetöihin tämä elokuinen taaperrus on rajoittunut.

Luvan kanssa tuli vielä pieni mutka, byrokraattinen muodollisuus. Ah se kaikista parhain mutka, jonka tälläisissä asioissa voi kokea. Ei onneksi mitään vakavaa, piti vain muuttaa tontin rekisteritunnusta ja sen vuoksi käynnistää pari erillistä papereiden pyörittämistä vaativaa prosessia kaupungin kanssa. Tai no, nyt ei enää pyöritetä papereita, vaan kaikki menee likimain lupapisteen kautta. Viime projektin lupamme liikkui vielä viimeisten joukossa ihan paperilla.


Mutta tässä on kuitenkin saanut sitä ja tätä hyödyllistäkin aikaan sillä välin, kun olemme odotelleet byrokratian pyörivän eteenpäin. Olemme tehneet eri juttujen kilpailutuksia, vielä on lukitsematta maatöiden tekijä, vastaava mestari ja iso nippu erityisesti sisustukseen liittyviä toimittajia.

Maatyöt ovat näistä se kaikken kriittisin juttu, koska uskon, että se on ainoa asia, jossa budjettimme voisi mennä pahasti vihkoon. Tätä puolta on myös jotenkin hyvin vaikea arvioida ja vielä tarvitsemme tuon perustuskuvan, jotta saamme uskottavat tarjoukset pöytään. Tontin maaperä on hyvä, kantaisi vaikka kerrostalon ja pintamaatakaan ei ole paljoa poisvietäväksi. Puita pitää kaataa n. 15 ja liittymien osalta joutuu painamaan vähän enemmän duunia kuin ensimmäisessä projektissa. Luulisin, että olemme budjetoineet tarpeeksi, mutta katsotaan nyt.

Muissa kilpailutuksissa on tullut ihan positiivisiakin yllätyksiä, esimerkiksi lasikaiteissa (ulko ja sisä) mentiin selvästi alle budjettimaksimin ja keittiö/kylppäri/kaapistot kalusteissakin on paljon valinnanvaraa hyvään ratkaisuun budjetin rajoissa. Olemme myös yrittäneet korvamerkitä paikkoja, joista voidaan sitten tinkiä, jos yllätyksiä tulee - kokonaisbudjetin yritämme saada pysymään siinä mihin sen olemme arvioineet.

Keittiöissä olemme aktiivisimmin keskustelleet Puustellin ja Domuksen kanssa. Ensimmäisessä projektissa meille tuli Puustelli ja olemme olleet siihen hyvin tyytyväisiä, joten heillä on siinä mielessä etulyöntiasema. Keittiöstä kuitenkin mietittiin, että olisi hyvä ottaa myös jotain ihan uusia vaihtoehtoja kisaan ja myös ns. hintahäiriköitä vertailuun mukaan. Täten käänsimme katseet KVIKin suuntaan ja varasimme ajan - heidän katalogissaan oli paljon meitä kiinnostavia vaihtoehtoja. Mutta sieltä tuli sitten hyvin outo soitto perään; 

"KVIKstä hei! Teillä on uudiskohde vai? [äänensävy toruvan, pettyneen ja tympeän yhdistelmä] Niin no meiltä saa kalusteita vain tietyillä mitoilla, niin että mietittekö ihan jotain omia mittoja? Kun ajattelin, että meiltä ei saa mittatilauskeittiöitä. Joo ja nyt kesällä ei ainakaan koko asuntoa millään voida katsoa, keittiö vaan. Niin ja se on sitten 300€, jos tehdään uudiskohteen suunnitelmat jo nyt - saatte kyllä takaisin jos ostatte meiltä. Arkkitehti ottaisi niiden tekemisestä paljon enemmän" 

Ajateltiin, että saadaan heistä erilainen vaihtoehto ja todellakin saatiin. Kysyin, että no että minkähän takia minun pitäisi maksaa tästä 300€, teidähän pitäisi vakuuttaa minut ostamaan teiltä kamaa viisinumeroisella summalla? Hän ei osannut kertoa. Sanoin, että olitte meillä kärkiehdokas, mutta nyt tämä jää tähän - ihan vain periaatteesta en moista maksa. Sanoi että "ei sitten voi mitään" ja todeten vielä perään aina toimivan "en minä ole tätä päättänyt". 

Aivan huikeaa. Eivät paljoa ole muualla moista tai mitään rahasummaa pyydelleet, mutta kun tämä kuului konseptiin. Uskoisin, että olisimme toista taloa ja neljättä uudiskohdetta pyörittävinä olleet aika helppoja asiakkaita heille, mutta ilmeisesti uudiskohteelaiset ovat riesa. Tavallaan harmitti, koska todellakin oltiin jo hyvin innoissamme heidän tarjoamastaan, mutta oli kyllä sen verran tönkköä ulosantia ja kummallinen konsepti, että antaapa olla. Ostetaan kotimaista, parempi niin.

Ja kun nyt vauhtiin päästiin, niin pakko taas mainostaa tätä kauppamiesten luvattua maata. Maatöistä, sisämaalauksista, rappauksista jne olen laittanut alustavaa tarjouskyselyä tai yhteydenottopyyntöjä ties kuinka monelle. Sanoisin että melkein puolet ovat jättäneet vastaamatta, nythän niitä töitä ilmeisesti riittää alalla, mutta kohteliaasti kieltäytyminen olisi parempi tapa hoitaa nämä asiat. Lisäksi kun olen kuullut, että esim rappauksissa monet myyvät jo ensi vuotta, niin ehken edes ole kaikessa liian aikaisin liikkellä.

Mutta paljon hyödyllistä ollaan kuitenkin saatu tehtyä. Nyt sitten tehdään tässä mm. naapurikuulemisia, joka on ollut aika hauskaa puuhaa, kun vierellä on paljon tyhjiä tontteja. Kiitosta kuitenkin maanmittauslaitoksen asiakaspalvelulle, heistä oli suuri apu omistajatietojen selvittämisessä, eikä edes maksanut mitään.


Mutta sellainen "razors edge" tilanne päällä, sitä toivoisi että päästäisiin puhdetöistä ihan oikeisiin raksavaiheisiin mahdollisimman pian, mutta kyllähän tässä nyt vielä menee odotellessa aika paljon aikaa. Kertoillaan taas jotain, kun jotain uutta kerrottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti